Comfort food: zuurkool-ovenschotel met gehakt en spekjes
,
door Geels G,
2 min lezen
Als de blaadjes van de bomen vallen en het buiten steeds maar kouder wordt, krijgen wij spontaan trek in comfort food! Een van onze favoriete comfort food gerechten is deze heerlijke zuurkoolschotel met gehakt en spekjes uit de oven van Smaakmenutie. In drie kwartier heb jij deze hartverwarmende ovenschotel op tafel waar iedereen blij van wordt!
Dit heb je nodig voor 4 personen: • 900 g kruimige aardappelen • 500 g zuurkool • 300 g rundergehakt • 125 g spekjes • 125 g crème fraîche • 50 g roomboter • 1-2 zoete appel • 1 witte ui • 5 el melk • 3 tl grove mosterd • 1 tl nootmuskaat • Handje verse bieslook (optioneel) • Zout • Peper • Olijfolie of boter
Zo maak je het: • Verwarm de oven voor op 200-220 graden. • Schil de aardappels en kook het 15 minuten gaar in kokend water met wat zout. • Laat ondertussen de zuurkool even goed uitlekken in een vergiet. • Snij de ui in kleine blokjes en fruit deze in een scheutje olijfolie of boter. • Voeg de spekjes toe en bak deze even mee in de pan. • Voeg nu de rundergehakt toe en bak deze bruin. Voeg ook een goede snuf zout en peper naar smaak toe. • Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de appel aan het gehaktmengsel. • Voeg nu ook de uitgelekte zuurkool toe en schep alles goed door elkaar. • Zet het vuur wat zachter en meng ondertussen de crème fraîche met de mosterd. Meng dit door het zuurkool-gehaktmengsel. • Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg voor een romige smaak een paar flinke klonten boter toe en 5 el melk. Voeg ook verse peper, een goede snuf zout en een kleine tl nootmuskaat toe. • Meng een handje gesneden verse bieslook door het geheel (optioneel) • Pak je ovenschaal erbij en bedek de bodem met het zuurkoolmengsel. Bedek vervolgens met de aardappelpuree en maak met een vork mooie strepen. • Plaats de ovenschaal 25-30 minuten in de oven tot het een mooi bruin kleurtje heeft. • Opscheppen en smullen maar!