Recept: gegrilde flat iron steak op de Big Green Egg
,
door Geels G,
1 min lezen
INGREDIËNTEN:
STEAK • 1 gesplitste sukade van ca. 800 g (graangevoerd) • 2 teentjes knoflook • takje tijm • 1 takje rozemarijn • 2 el olijfolie • zeezoutvlokken
KRUIDENBOTER • 1 teentje knoflook • 1 cm rode Spaanse chilipeper • 1 takje bladpeterselie • 10 pijpjes bieslook • 100 g boter, op kamertemperatuur
LEKKER MET • gepofte ui met kruidnagel • gepofte aardappel
VOORBEREIDING 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 220 °C. Pel intussen voor de kruidenboter de knoflook en hak het teentje fijn. Snijd het vruchtvlees van de chilipeper fijn. Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd deze en de bieslook fijn. Meng de knoflook, de chilipeper en de kruiden door de boter en zet apart.
2 Leg de gesplitste sukade op je werkblad. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Meng de knoflook en de kruiden door de olijfolie en wrijf de sukade steak rondom in met de kruidenolie. Bestrooi met peper en zout.
BEREIDING 1. Leg de sukade op het rooster en gril het vlees ca. 4 minuten; draai na ca. 2 minuten een kwartslag voor een mooie grillruit. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
2. Keer de sukade om en gril nogmaals ca. 4 minuten. Draai na ca. 2 minuten weer een kwartslag, totdat het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 52-53 °C; deze kun je meten met de Big Green Egg Quick Thermometer
3. Laat de sukade, losjes afgedekt met aluminiumfolie, 5-10 minuten rusten.
4. Snijd de sukade in mooie plakjes, bestrooi met zeezoutvlokken en serveer met de kruidenboter en eventueel een gepofte ui en gepofte aardappel.