Ga voor gietijzer! Voor- en nadelen van gietijzeren pannen
, door Geels G, 3 min lezen
, door Geels G, 3 min lezen
Waarom een gietijzeren pan kopen? Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee. Het is duurzaam, geschikt voor alle warmtebronnen en het ziet er nog mooi uit ook.
De meeste gietijzeren pannen zijn bovendien voorzien van een geëmailleerde laag die roest voorkomt en werkt als antiaanbaklaag. De kans dat deze laag snel slijt is bij kwalitatieve merken (zoals Le Creuset) klein.
Hij blijft lang warm. Vooral handig als je een gietijzeren braadpan/stoofpan zoekt. Daar wil je het vlees graag langzaam en lang in gaar laten stoven. Het is dan wel zo prettig als hij lekker lang warm blijft. Het is ook handig als je de pan op tafel zet met eten.
De warmte wordt tot overal in de pan verspreid, waardoor je eten altijd goed gaar wordt. Dat kan vlees zijn, maar ook lekkere baksel bijvoorbeeld! Want een gietijzeren pan kan ook in de oven. Ook dat is een voordeel van het materiaal.
Weinig onderhoud. Zeker met de geëmailleerde antiaanbaklaag heb je verder geen onderhoud aan deze pan. Er bestaan ook pannen zonder geëmailleerde laag. Het is dan zaak na gebruik een beetje olie in de pan te doen om roest te voorkomen. Bij de pannen van Geels is dat echter niet nodig, die zijn voorzien van de geëmailleerde laag.
Lijkt het je wel wat, zo’n gietijzeren pan? Lees dan verder voor een goede tip.