Wist je dat naast korter douchen en de verwarming lager zetten, je ook in de keuken veel energie kunt besparen? In deze blog delen wij de beste tips voor het besparen van energie tijdens het koken. Zo bespaar je op je energierekening en ben je goed bezig voor het milieu!
Korte gaartijd • Gebruik een snelkookpan. Goed voor je energierekening, maar ook goed voor je ingrediënten. Een snelkookpan vermindert de gangbare kooktijd met wel 70%. Er blijven ook duidelijk meer waardevolle vitamines en mineralen behouden dan bij normaal koken. • Houd de deksel op de pan. Daarmee zorg je al voor 2 à 3 keer minder energieverbruik. • Bij sommige gerechten zoals eieren, pasta of rijst, kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd voorbij is, omdat ze nog nagaren in heet water. Koken op middelhoog of laag gas zorgt al voor een 60% lager energiegebruik. • Om er voor te zorgen dat harde groentesoorten zoals aardappelen of pompoen sneller gaar zijn, raden wij je aan om deze van tevoren in kleine stukken te snijden. Ook dat scheelt je in kooktijd en energieverbruik.
Shop snelkookpannen
Gebruik niet teveel water • Zorg dat je groenten of aardappelen net onder water staan. Dat is namelijk ruim voldoende. Het scheelt tijd en energie bij de opwarming van het water en zo blijven vitamines beter behouden. • Groenten met veel zand? Snijd groenten zoals prei eerst in stukken voordat je ze wast, zodat het zand makkelijker los komt. Hierdoor gaat het wassen sneller en verbruik je minder water. • Je kunt altijd overwegen om een waterbesparende kraankop op de kraan te monteren. Dat scheelt een hoop in waterverbruik. • Ga je eieren koken? Pak altijd een pan die zo klein mogelijk is. Je hoeft dan minder water op te warmen. En een klein pannetje hoort natuurlijk ook op een klein pitje. Een klein pannetje op een grote pit zorgt voor onnodig verbruik van gas of energie. Of gebruik een elektrische eierkoker bij het bereiden van veel eieren tegelijkertijd.
Efficiënter koken • Kook voor meerdere dagen. Dat is zuiniger, omdat je maar één keer de bereidingstijd benut. Voor het opwarmen van het eten, is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. • Kook vaker een eenpansmaaltijd waarbij je alle ingrediënten in dezelfde pan bereidt, dat scheelt veel in gasvebruik. Je hoeft immers maar één warmtebron te gebruiken tijdens het koken. • Een slowcooker. Net als de snelkookpan is de slowcooker ook een energiezuinige apparaat om je eten in te bereiden. Bespaar tijd en geld met dit alles-in-één keukenwonder. Een Crock-Pot slowcooker verbruikt net zo weinig energie als een gloeilampje.